Fiecare om descopera inca din copilarie ca inseamna a te juca. Jocul este ocupatia preferata si cea mai captivanta pentru copii. Ideea de joc ne arata, in sens pozitiv, ca trebuie sa indraznim si sa ne lasam ademeniti de aceasta activitate.
“A te juca” este o confruntare placuta cu tine insuti, cu ceilalti, cu elemente din mediul inconjurator. Jocul, prieten nelipsit al copilului, reprezinta pentru perioada prescolara principala activitate. In decursul jocului, copilul actioneaza asupra obiectelor din jur, cunoaste realitatea, isi satisface nevoia de miscare, dobandeste incredere in fortele proprii, isi imbogateste cunostintele. Manifestandu-si dorinta de a participa la viata si in activitatea celor din jur, copilul isi asuma rolul de adult, reproducand activitatea si raporturile lui cu ceilalti oameni. Prin joc, copilul isi satisface nevoile prezente si se pregateste pentru viitor.
Jocul didactic are un caracter instructiv mult mai pronuntat decat celelalte jocuri si este utilizat in gradinita in scopul imbogatirii si aprofundarii experientei cognitive a copiilor, precum si in vederea dezvoltarii proceselor psihice de reflectare directa si nemijlocita a realitatii. Jocurile didactice se practica atat in cadrul activitatilor comune, cat si in afara lor, ele fiind activitati accesibile si atractive pentru copii, prin intermediul carora se realizeaza majoritatea sarcinilor instructiv-educative in gradinita.
Jocul didactic se desfasoara urmand un anumit tipic, parcurgand anumite etape, avand o anumita structura. Continutul jocului este dat de cunostintele copiilor despre diferitele teme. Sarcina didactica apare ca o problema de gandire, da sensul jocului si atractia copilului spre el. De aceea, sarcina didactica nu trebuie sa fie prea grea pentru a nu descuraja copiii, dar nici prea usoara pentru a nu-i plictisi.
Regulile jocului arata copilului cum sa se joace, cum sa rezolve sarcina didactica.
Elementele de joc reprezinta o alta componenta a jocului didactic si fac ca rezolvarea sarcinii didactice sa fie placuta si atractiva pentru copii. Ele constau in momente de asteptare, surprize, ghicitori, miscare, intreceri, aplauze.
Jocul didactic are o multime de valente formative; prin intermediul lui se activeaza vocabularul, se dezvolta vorbirea copiilor, se corecteaza deficientele de exprimare, se formeaza deprinderea de exprimare corecta, coerenta, in propozitii logice.
Jocul ocupa un loc de frunte in dezvoltarea copilului; fiecare forma de joc fiind un act de invatare, un mare potential de formare si dezvoltare a personalitatii sub aspect fizic, intectual si afectiv.
Profesor Invatamant Prescolar,
GEORGIANA MOROIANU