Picture 478

     Evaluarea este un proces permanent, dimensiunea esentiala a procesului educational si o practica efectiva in gradinita Alba ca Zapada. Ea este conceputa ca o metoda de ameliorare a predarii si invatarii, de eliminare a esecului si de realizare a unui progres constant in pregatirea fiecarui copil.

     In procesul educational integrat predare-invatare-evaluare, componenta evaluare ocupa un loc nodal, de prima importanta, atat psihopedagogic cat si social. Una din prioritatile de prim ordin a gradinitei o constituie modernizarea evaluarii, perfectionarea metodologiei si tehnologiei de evaluare in corelatie cu reforma curriculara.

     Procesul modern de evaluare a performantelor scolare in gradinita are ca obiective:

  • sa evidentieze succesul fiecarui copil, dar nu si esecul acestuia;
  • sa fie multidimensional concentrandu-se atat asupra evolutiei sociale si emotionale, cat si asupra evolutiei cognitive;
  • sa orienteze actul evaluative spre determinarea cu precadere a calitatii cunostiintelor si a capacitatii lor de a opera cu acestea, dimensiunii cantitative a acestora acordandu-i-se un rol secundar (“non multa, sed multum”);
  • sa includa o relatie de cooperare intre cadrul-didactic si copil dar si intre copii.
  • sa fie inteles usor atat de copii cat si de parinti, agenti educationali etc.

     Rolul cel mai accentuat al evaluarii in grad consta in asigurarea unui feedback permanent si corespunzator necesar atat copiilor si cadrelor didactice cat si parintilor si factorilor de decizie.

     Actiunile evaluative se desfasoara pe baza unor fundamente tehnologice, imbinand formele , metodele si procedeele traditionale de evaluare cu cele moderne.