La Grădiniţa ALBA CA ZAPADA, mâncarea este preparată în bucătăria proprie. Meniul este stabilit de medicul pediatru şi asistenta medicală şi respectă un număr de calorii, glucide, proteine şi lipide, conform Ordinului nr 1563 din 2008. În afara micului dejun şi prânzului, copiii mai primesc şi două gustări, gustarea de fructe între micul dejun si prânz si cealalta dupa ce se trezesc din somn.
Meniurile sunt trimise în avans parintilor pe email dar sunt si afişate la avizier săptămanal.
Le gătim copiilor dietetic, nimic prăjit, numai din carne de pui şi vită. Ne străduim să le oferim o mâncare cat mai sănătoasă, le facem omletă la cuptor, nu folosim nici un fel de concentrat la supe, ci doar legume şi carne proaspătă. Nu folosim untură sau margarină, ci unt şi ulei. Nu acceptăm în grădiniţă brânza topită, mezeluri şi amelioratorii de gust.
Copiilor le plac şniţele (facute la cuptor), cartofii franţuzeşti şi piureul.
Alimentaţia copilului preşcolar trebuie să respecte următoarele reguli:
- să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază: pȃine, cereale, orez şi paste făinoase, vegetale, fructe, lapte,smȃntȃna brȃnză şi iaurt, carne de vită, pui şi ouă;
- masa trebuie să se servească înainte de a-i fi foarte foame copilului, de a fi obosit sau iritat;
- pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, iaurt simplu, brânză cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi;
- alimentele din meniu pot să aibă consistenţă şi culori diferite, în vederea stimulării poftei de mâncare;
- cantitatea de mâncare trebuie să fie adecvată vârstei copilului;
- o modalitate practică de stabilire a cantităţii de mâncare la copilul mic, în lipsa tabelelor şi a graficelor, este de a-i servi o lingură din fiecare grup alimentar pentru fiecare an de vârstă al copilului;
- masa trebuie să se încheie când copilul s-a săturat, devine neliniştit sau nu manifestă interes. Potrivit Ordinului 1563/2008 al MS, necesarul mediu ZILNIC de calorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani este de 1.300, putându-se încadra între 900 şi 1.800, iar în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 – 6 ani, 1.800 calorii, putându-se încadra între 1.300 şi 2.300 de calorii. La gradinita, pentru programul lung 8.00-18.00, copilul trebuie sa consume 80% din necesarul mediu zilnic; adica, pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, 1040 calorii iar în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 – 6 ani, 1440 calorii.In fiecare an se fac 3 anchete alimentare in lunile: octombrie, februarie, mai, pe parcursul a 10 zile consecutive, finalizandu-se cu un raport in care se evidentiaza daca este respectata legea.
- Concluzie: trebuie sa ne incadram zilnic in urmatoarele limite:
LIMITE CALORII: 1040-1840 | |||||||||
PROTEINE TOTALE: 48.8-56PROTEINE ANIMALE: 32-36.8
PROTEINE VEGETALE: 16.8-19.2 |
|||||||||
LIPIDELE TOTALE: 46.4-54.4 LIPIDE ANIMALE: 35.2-40.8;
LIPIDE VEGETALE: 11.2-13.6 |
|||||||||
GLUCIDELE: 176- | 192 | ||||||||
Medic pediatru: DANIELA TAROPA
Asistenta medicala FLORINA NICOLAE